Kávé – szárazon


A kávét mindenki szereti, de legalábbis sokan isszák :-).

bm005_3
Fotó: Évi+Ax
bm005_4
Fotó: Évi+Ax

Bonbontöltelékként is megállja a helyét. Egyszerű elkészíteni is: kávét megfőzni és ha az ember nem issza meg az egészet, akkor marad a ganache-ba is. Tejszín és csokoládé kell hozzá mindössze, opcionálisan kiegészítve egy kis alkohollal, mint pl. rum, vagy konyak. Csokoládéból használható bármelyik fajta kívül is és belül is, ét, tej, fehér, vagy ezek kombinációja. Ha fehércsoki-hüvelybe töltjük, akkor megfelelően vékony burok esetén áttetszik a töltelék, ami már önmagában egy dizájnelem (nekem legalábbis tetszik). Nálam ez esetben belül inkább az étcsokoládé dominál. Ellenben étcsokiburokban a ganache-hoz fele-fele mennyiségben használok fehér/tej- és étcsokoládét. Az étcsokoládéból kevésbé aromás és kakaótartalmú (60-65%) lehet a jobb választás, hogy ne nyomja el

bm005_1
Fotó: Évi+Ax

a kávét. A lehetséges kombinációk számát növelhetjük a babkávé kiválasztásával, megfelelő boltokban akár 10-15 féle fajtával is találkozhatunk a világ minden tájáról és ha még hozzávesszük a pörkölés milyenségét is, akkor már egy élet is kevés lehet, hogy mindet kipróbáljuk egyszer.
Ami nálam másképp van, hogy a kávészemeket csak megdarálom és nem főzök belőle kávét, hanem

bm005_2
Fotó: Évi+Ax

egy az egyben bekerül a ganache-ba. Kicsit furcsa, amikor az ember fogai között mint homokszemek ropog a kávé, de pár nap alatt szépen megpuhul és selymesen lágy lesz. És egy újabb lehetőség a kóstolásra és fotózásra.

bm005_5
Fotó: Évi+Ax

 

 

 

Egy lehetséges változat (kb 60 darabhoz):
110 gr tejszín
1,5 ek babkávé (őrölve)
1 ek méz (fehér csokoládé használata esetén elhagyható)
50 gr tejcsokoládé (41%)
50 gr étcsokoládé (60%)
20 gr vaj
1-2 ek rum/konyak/keserűlikőr kinek-kinek ízlése és vérmérséklete szerint.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük