Karácsonyi utánlövés


A decemberi ünnepek elmúltával az ember kerüli az édességet.

Hajlamosak vagyunk átesni a ló másik oldalára, túlzásba esni. A pénztárca tartalma is jelentősen apadt, így aztán az év eleje sokak tudatalattijában az élvezeti cikkek visszafogásával jár. Ehhez jön még a sokszor borús, hideg időjárás is, a már lassan hosszabbodó, de még mindig igencsak rövid világosság, ami aztán végleg betesz a hangulatunknak. Ilyenkor tud jó szolgálatot tenni egy kis örömforrás, egy bonbon.

Fotó: Évi+Ax

És hogy édesség-túltengésüket is figyelembe vegyük, a legjobb megoldásnak a sós karamell ígérkezik.
Nagyon hálás töltelék, hamar elkészül, ha túl sűrű lett, egy kis tejszínnel lehet hígítani, ha viszont túlságosan folyik, további főzéssel sűríthetjük.

Fotó: Évi+Ax

Hűtőben sokáig eláll. Fehér csokoládé hozzáadásával pedig vágott bonbon is készíthető belőle, de ez utóbbinak az elkészítése valamivel macerásabb a mártogatás miatt.
Hozzávalók:
– 34 gr cukor
– 112 gr tejszín
– 30 gr vaj
– 3-4 csipet só

A cukrot karamellizáljuk, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Kissé köpködni fog, de ez természetes. Jól összekeverjük, majd folymatos keverés közben tovább főzzük addig, amíg a keverés nyomás már kezd látszani az edény alja.

Fotó: Évi+Ax

A tűzről levéve hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a vajat és az ízlés szerinti sót. Inkább étcsokoládéhüvelybe érdemes tölteni, a tej- és fehér csokoládéban túlságosan édes lesz.

Amennyiben mégis inkább vágott bonbont szeretnénk, a tűzről levéve adjunk hozzá 246 gr fehér csokoládét és keverjük addig, míg a csoki teljesen el nem olvad a masszában. Miután hozzáadtuk a vajat és a sót, kb 1 cm

Fotó: Évi+Ax

vastagságban kiöntjük (célszerű valamilyen keretbe) és hagyjuk megdermedni, majd hűtőbe tesszük. Éles késsel a kívánt méretűre vágjuk és olvasztott, temperált csokoládében kimártjuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük