A decemberi ünnepek elmúltával az ember kerüli az édességet.
Hajlamosak vagyunk átesni a ló másik oldalára, túlzásba esni. A pénztárca tartalma is jelentősen apadt, így aztán az év eleje sokak tudatalattijában az élvezeti cikkek visszafogásával jár. Ehhez jön még a sokszor borús, hideg időjárás is, a már lassan hosszabbodó, de még mindig igencsak rövid világosság, ami aztán végleg betesz a hangulatunknak. Ilyenkor tud jó szolgálatot tenni egy kis örömforrás, egy bonbon.

És hogy édesség-túltengésüket is figyelembe vegyük, a legjobb megoldásnak a sós karamell ígérkezik.
Nagyon hálás töltelék, hamar elkészül, ha túl sűrű lett, egy kis tejszínnel lehet hígítani, ha viszont túlságosan folyik, további főzéssel sűríthetjük.

Hűtőben sokáig eláll. Fehér csokoládé hozzáadásával pedig vágott bonbon is készíthető belőle, de ez utóbbinak az elkészítése valamivel macerásabb a mártogatás miatt.
Hozzávalók:
– 34 gr cukor
– 112 gr tejszín
– 30 gr vaj
– 3-4 csipet só
A cukrot karamellizáljuk, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Kissé köpködni fog, de ez természetes. Jól összekeverjük, majd folymatos keverés közben tovább főzzük addig, amíg a keverés nyomás már kezd látszani az edény alja.

A tűzről levéve hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a vajat és az ízlés szerinti sót. Inkább étcsokoládéhüvelybe érdemes tölteni, a tej- és fehér csokoládéban túlságosan édes lesz.
Amennyiben mégis inkább vágott bonbont szeretnénk, a tűzről levéve adjunk hozzá 246 gr fehér csokoládét és keverjük addig, míg a csoki teljesen el nem olvad a masszában. Miután hozzáadtuk a vajat és a sót, kb 1 cm

vastagságban kiöntjük (célszerű valamilyen keretbe) és hagyjuk megdermedni, majd hűtőbe tesszük. Éles késsel a kívánt méretűre vágjuk és olvasztott, temperált csokoládében kimártjuk.