Szép kerek számok, önmagukban is, közel a mágikus 666-hoz. De ez most nem ebben a megközelítésben érdekes. Az említett párosítás a 2022-03-06 dátumhoz tartozik, amely nem annyira érdekes, mint például a 2022-02-20, vagy 2022-02-22 (ennél már csak a 2020-02-02 a misztikusabb, lévén tükördátum, de amelyet lehalványított a kezdődő járvány és a még friss Nagy Utazás élménye).
A feladvány megfejtése hat év és a hatvanadik főzés. Ezt már meg lehet ünnepelni. Az ünnepi sör egy IPA, még erjedés alatt, de már hidegkomlózva (a korábbiakhoz képest jóval erőteljesebben), palackozás a napokban. Húsvétra már iható lesz, egy íz- és illatbombában reménykedem (tekintsünk el a kifejezés aktuális negatív értelmezésétől).
Az évfordulóhoz torta is dukál, elsőre egy cukrászdai megoldásban gondolkodtam, hogy azok majd alkotnak valamit sörös témában, de végül jobb ötletem támadt és megálmodtam a saját verziót. Jónéhány áttöprengett óra után összeállt a terv és elég izgalmasnak ígérkezett, hogy mennyire lesz sikeres a megvalósítás.
A cél egy nagyjából méretarányos korsó, utalással a tartalmára. Ehhez sárga-arany-vöröses szín kellett, a fekete (barna) sör most nem volt opció. Gondolkoztam ételfestékben, mi az ami rendelkezésre áll, hogy lehetne a megfelelő színt kikeverni. A „hab” természetesen tejszínből, ez első perctől kezdve egyértelmű volt. Narancs, mandarin motoszkált sokáig a fejemben, de akkor beugrott a mangó. Egyszer találtunk fagyasztott verzióban és bár az íze hagyott némi kívánnivalót maga után – a titok, hogy ilyen gyümölcsök esetében lehetőleg kerülni kell az előfordulási helyén és szezonjában történő fogyasztást, mert onnan kezdve minden alkalom csalódás lesz – de színre jónak ígérkezett.
Az építmény alapja egy 20 cm átmérőjű piskótalap (talán öt tojásból), félbe vágva, amelyből három-három (összesen hat, hogy visszaköszönjön az évforduló is) söralátét mérető lap lett kivágva. Legközelebb egy mérettel nagyobb kell, hogy a korsó fülét is könnyebben ki lehessen szabni.
Mivel az építmény elég sok lapból épült fel, a krémnek is elég szilárdnak kellett lennie, hogy az oldalán jól megálljon, ezért egy mascarpone-tejszínhab alapba került bele a pürésített mangó. Először csak az egyik negyedkilós csomag, de mivel ránézésre kevésnek tűnt, követte a másik is. Persze, hogy sok lett, nagyjából a felét sikerült beépíteni.
Következett a legizgalmasabb rész, az összeállítás. A második szinten kellett bekapcsolódnia fül alsó részének. Mivel eleve kör alakúra volt szabva, rögtön megpróbált ki is esni, de sikerült megtámasztani kívülről. A krém még nem volt elég szilárd, de túlhűtve még nehezebb lett volna kenni, a zselatin használatát pedig mellőzni szoktam. Ehhez képest elég szépen épült a torony. A fül felső végét is sikerült beilleszteni, a piskótkarikába egy megfelelő rést vágtam. Egyik kézzel a fül felső részét tartva, a másikkal krémet kenve, majd az utolsó karikát gyorsan rátéve és kész is volt. Örültem neki, hogy összeállt, gyorsan körbekentem kicsit a krémmel az oldalát. Ekkor kezdett el finoman dőlni, mint az a bizonyos nagyobbik tesó, Pisában. Még a tervezési fázisban volt eszemben, hogy a nagyok nem bízzák a véletlenre és ki is találtam, hogy hurkapálcával fogom kényszeríteni a helyet tartásra, de a megvalósításkor ez elmaradt. Oldalsó és felső nyomkodásokkal segítségével sikerült stabilizálni, de a lapok közötti krémvastagság kissé megsínylette a beavatkozást. Még kapott óvatosan egy sor tejszínhabot a tetejére, gyorsan lőttem róla egy képet, hogy maradjon valami dokumentum róla, majd irány a hűtő azzal a felszólítással, hogy ajtót nyitni és csukni csak óvatosan, nehogy a keletkező légáramlás folyományaként nagyobb mértékű takarítási akció váljon szükségessé.
A túlzott izgalom fölösleges volt, másnapra szépen összeállt az egész és egy könnyű, krémes tortával (igaz, még csak 1.0 verziójú) ünnepelhettük a jubileumi sörfőzést. A kimaradt krémnek szintén nagy sikere volt, a lapokból a sok szabás után keletkező darabokat lehetett tunkolni bele. Ezennel pályázatot hirdetek az elkészítésére, lehet kezdeni gyakorolni, lehet készíteni hasonlót, de más témába vágó is jöhet. A határidő lehetne április 10, a díjazást majd kitalálom. Csak a dizájn számít, fénykép elég, de el is lehet juttatni az alkotásokat. Ez utóbbi esetben kérném, hogy ne húsz-harmincszeletes költemény legyen, kivéve ha kellő számú fogyasztó is biztosítva van hozzá.